+609 553 5555        pro@unipsas.edu.my
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Staf
Pelajar
Pelawat

Pelajar UnIPSAS Terima Sumbangan Dari MUIP

Mon - 27 Mar 2023

superadmin

25 JULAI 2022, Kuantan – Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) sudah mengagihkan sebanyak RM1.1 juta bantuan awal penuntut pengajian tinggi (IPT) dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Baitulmal dan Operasi) MUIP, YBrs. Dr. Asmadi Abdul Rahman, berkata bantuan itu membabitkan pelbagai peringkat pengajian iaitu daripada Sijil sepenuh masa hingga ke Doktor Falsafah (PhD).

Katanya, peringkat sijil layak menerima RM500 diikuti Diploma RM700, Ijazah Sarjana Muda sepenuh masa RM1.200 dan masing-masing RM1,500 untuk ijazah muda pengajian jarak jauh (PJJ) serta ijazah sarjana.

“ Pelajar PhD bukan pengajian Islam dan bidang Islam pula masing-masing layak menerima RM3,000 dan RM5,000. Pendek kata, mahasiswa dalam apa jua bidang layak menerima bantuan awal pelajar IPT MUIP.

“Bantuan ini bertujuan bagi meringankan beban golongan pelajar yang berjaya melangkah ke menara gading dan boleh dipohon secara online,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyampaian Bantuan Awal Pelajar IPT kepada pelajar Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (UnIPSAS). Turut hadir sama mengiringi beliau bagi menyampaikan bantuan berkenaan ialah Timbalan Naib Canselor Jabatan HEPA, YBrs. Dr. Haji Ahmad Effat bin Mokhtar dan Penolong Pendaftar Jabatan HEPA, YBhg. Encik Abi Sofian bin Abdul Aziz. Majlis diakhiri dengan mengambil foto kenangan dan jamuan makan tengah hari.

Loading...